Vad händer om man kräks i fritt fall?

Detta är något jag också har funderat på, så var lite roligt att jag stötte på svaret :P

 


Hej! Jag var på Gröna lund med jobbet i går. Vi började prata om vad som händer om man kräks i topp av Fritt fall – åker man i kapp spyan så att man får den på sig, eller hinner den först till marken? /Tommy


Intressant fråga. Annika Troselius, pressansvarig på Gröna lund, hävdar att det under hennes tid där, sedan 2003, aldrig har hänt att någon har spytt i Fritt fall. Men om det skulle ske? På stan vände sig till Terese Nordström, mest känd som basist i Jens Lekmans band, men även fysikstuderande, och fick följande svar: I en klassiskt ideal värld är det enkla svaret att spyan och personen skulle nå marken exakt samtidigt. Detta gäller dock bara om vi antar att det inte finns något luftmotstånd, det vill säga att de fallande objekten enbart påverkas av jordens gravitationskraft (som ju är konstant nära jordytan) och även att personen faller helt fritt utan uppfångning tills den når marken. Detta skulle man kunna tänka sig vara mycket obehagligt eftersom det nog inte bara skulle göra ont att kraschlanda på marken utan också för att personen dessutom under hela fallet skulle ha sin egen spya hovrandes i ansiktshöjd! Tur att det inte fungerar riktigt så på Gröna lund.
Fritt fall på Gröna lund består av två delar, en falldel och en uppbromsningsdel. Under falldelen av färden skulle spyan respektive personen påverkas av två olika bromsande krafter från luftmotståndet. Luftmotståndets effekt är ganska knivig att räkna ut, så utan att gå in alltför mycket på ämnet gissar vi intuitivt att spyan bromsas mer eftersom den är sämre på att ”knuffa undan” luftmolekylerna som hindrar den. Personen däremot faller ju fastspänd i säte och metallanordning som tillsammans borde ha hyfsat stor massa relativt fallriktningsyta och därför ha en bättre förutsättning att forcera luftmolekylerna. Personen borde alltså nå uppbromsningsdelen före spyan.
Under själva uppbromsningsdelen däremot skulle troligtvis spyan hinna ikapp personen igen eftersom personen bromsas in till stillastående av kraftiga magnetbromsar medan spyan fortsätter accelerera tills den antingen når sin topphastighet eller landar på marken. Helt säker på att spyan verkligen hinner förbi personen och landar först kan man inte vara utan att göra mer exakta beräkningar eller helt enkelt genomföra en enkel empirisk studie.

Kommentarer
Postat av: mamma

okey.

2009-09-23 @ 15:10:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0