Göteborgskravallerna

Har idag sett på Uppdrags Gransknings dokumentär om Göteborgskravallerna. 
Jag har sedan länge varit medveten om vad Göteborgskravallerna är och handlingen i det stora hela. Men då jag bara var 10 år när det skedde och inte ens boende i Göteborg då, så visste jag inte så mycket om hur själva demonstrationerna gick till och så. 
Väldigt givande dokumentär, och samtidigt är det juså jävla sjukt hur det gick till där alltså.
Hur poliserna vid upprepade tillfällen frihetsberövade hundratals fredliga demonstranter under väldigt lång tid, utan att ha någon misstanke mot dom, och utan att göra något åt de få personer de kunde ha misstanke om. 

Demonstrationen vid järntorget hade jag inte hört om tidigare t.ex. Där en fredlig demonstration pågår när en liten grupp motdemonstranter går till attack mot dom, och polisen gör ingenting åt det. De hade sambandscentral med kontaktpersoner och demonstrationsvakter, vid flertal tillfällen meddelade de att de fanns skadade demonstranter och att de behövde hjälp, och det fanns dessutom en polisgrupp "Alpha" som var tilldelad att hjälpa till vid demonstrationen om det behövdes. Polisen borde ju då ha skickat dit folk för att gripa och avlägsna dessa personer som störde den fredliga och tillståndsgivna demonstrationen. Men nej, istället så svarade att de inte var där för att skydda demonstranterna, så de skickade inte dit nått. 
 
Det avgår sedan ett demonstrationståg därifrån som går ned mot Vasaplatsen ochdär en Reclaim the street fest även har startats. Samma personer som angrep de vid järntorget kommer nu även de till Vasaplatsen, igen endast för att spöa upp vänsterfolk helt enkelt. Poliserna gör även denna gång, ingenting. Tvärtom så stänger de ännu en gång in fredligt folk, denna gång de som deltog i Reclaim the Street festen genom att forma en avspärrning runt hela området. De släpper dock vid ett flertal tillfällen både in och ut de personer som är där för att sabotera och slåss, medans festdeltagarna inte får lämna området. De går själva inte heller in och hjälper till att skydda deltagarna mot angriparna.
Polisens komradio "Det är lugnt här, de har sin fest. Allt är lugnt"

Trots det bestämmer sig ändå ledningen för att storma och avbryta festen och lite smått kaos börjar utbryta. Ett gäng aktivister börjar kasta sten emot 5 poliser lite längre upp på gatan och en av dom träffas i huvudet. En polis skjuter då ett varningsskott och aktivisterna börjar retirera och springa åt andra hållet, polisen skjuter sedan 3 varningsskott till och efter ett litet tag ytterligare 3 varningsskott. Under den tiden så retirerar aktivisterna helt och ett flertal poliser har anlänt till platsen. På en film som är filmat av en privatperson så ser man ett 20 tal poliser som står vid deras kollega som träffats i huvudet av en gatsten och hur några håller på att hjälpa honom upp. En kille ifrån aktivisterna, Hannes, är ensam framme vid polisen och kastar några gatstenar mot dom. På filmen ser man även hur ytterligare minst 20tal poliser är precis framme vid deras kollegor. Inom de närmsta 100metrarna fanns dessutom minst 60tal poliser. Hannes blir då skjuten. Han är ensam, obeväpnad förutom en smal träpinne han har i handen och de två gatstenar han tagit upp från backen och kastat. Efter att ha kastat den andra, så blir han skjuten av en polis.
Polismännen själva säger att det var 200 aktivister som attackerade dom, och att det var 4 ensamma poliser som skyddade sin skadade kollega. Filmerna visar 40tal poliser mot Hannes ensam. Han blir ändå skjuten. Och åklagaren godkände polismännens uppgifter ändå.
Förundersökningen mot polisen för att de sköt Hannes lades dessutom ned. Med i rättegången hade de en filmsekvens från händelsen, som hade manipulerats. En talkör som skrek slagord hördes bakom Hannes, trots att ingen sådan fanns på plats för händelsen.
 
Av allt filmmaterial polisen lämnade in till åklagaren så fanns det inte med något som helst övervåld av poliser (trots att hur många sådana filmklipp som helst fanns, de hade helt enkelt klippt bort det ur klippen), de visade inte heller hur korsningen där Hannes var helt tömdes på folk efter de första 4 varningsskotten. De skapade en illusion av att demonstranterna var i upplopp och de var ensamma mot många. Trots att fallet var helt tvärtom. 
"Klippningen var pedagogisk och ljudet med talkören var ett bättre ljud än originalljudet". Filmklippen bedömdes vara manipulerade, men polisen som klippt ihop dom dömdes inte för tjänstefel. 

Polisen sköt även rätt in i en flyende folkmassa, en lyktstolpe träffades av en kula och en man var bara en hårsmån ifrån att bli träffad i huvudet. Filmer finns även där som visar på hur lyktstolpen blir träffad, men utredningen om skotten in i folkmassan lades även den ner. 
Filmklippen som de klippte bort visar även hur de sparkar mot människor som sitter ned, hur de slår med batonger mot folk som sitter ned, och hur de står flera poliser och slår med batonger emot en kille som ligger ned, bara för att han och en till puttat omkull en polis och sprungit därifrån. Fullt förståligt att de jagar ikapp honom och griper honom, men att stå och slå på honom ett flertal poliser under längre tid finns det ingen som helst anledning till. Man ser hur han ligger ned och skyddar huvudet, och de bara fortsätter slå på honom med sina batonger.
 
Sen när de skulle "leta efter två tyska terrorister" på Schillerska och istället använder grovt övervåld mot flertal unga människor som var där tillåtet (de hade tillåtelse att övernatta där av kommunen). Hur de skickade nationella insatsstyrkan för att leta efter dessa "farliga terrorister" men ändå lät skolans vaktmästare (helt oskyddad) gå före med nycklar och släppa in dom överallt. De sa ingenting till honom om vad det var om, och han säger i efterhand att de hade väl kunnat ta nycklarna av honom om det nu var så farligt istället för att låta han gå före helt oskyddad. Inga terrorister hittades såklart, men alla de ungdommar som var där fick ligga på backen utanför med huvudet ner i backen i flera timmar, även efter genomsökningen av skolan och fick sedan inte återvända på hela natten till skolan. Polisen skickade även hundar på ungdommarna som inte tog sig ut snabbt nog, och flera personer fick uppsöka läkarvård för sina skador. En kille fick sy över 30 stygn på sitt lår bland annat.
 
Och sen händelserna på Hvitfeldtska, "den utlösande faktorn". Det var det jag visste mest om sedan innan. Som sagt redan där, innan demonstrationerna ens har hunnit börja eller något ännu har skett så frihetsberövar polisen flera hundra människor utan anledning. 

Så som sagt, är det konstigt att demonstrationerna urartade? Är det konstigt att så många människor är skeptiska mot polisen? När det kommer fram vid så många tillfällen om polisen och dess övervåld, men ingenting görs åt det. Vad hände med demokration då?
 
Jag säger självklart inte att personerna som deltog i att kasta sten och hålla på betedde sig rätt. Självklart så greps ju även dom och de dömdes, och det är även helt rätt. Hannes som kastade sten blev självklart fälld.
Men poliserna som skjuter in i folksamlingar, eller poliser som skjuter en ensam kille när de själv är över 50 pers, eller de som manipulerar filmklipp för att få det att se bra ut, de poliserna döms inte till någonting. 
Frustrationen i samhället ökar av en anledning. Om du ses som en kriminell vad du än gör, även när du sköter dig, det leder till viss frustration..

Nu var detta 13 år sedan, men samhället ser likadant ut idag. Jag är trött på att bli orolig när jag ser en polis, istället för att kunna känna mig trygg över att dom är där för att skydda mig. Det behövs en förändring!

RSS 2.0