Operationen, och tiden på sjukhus därefter

Skrev en text för några dagar sedan om hur själva operationen gick till och lite vad som hände tiden där efter. Lite ihophafsad, ganska många "typ", men det funkar :P Man var rätt groggy i huvudet den första tiden så är lite svårt att komma ihåg exakt hur allt gick till.
I alla all, här är texten:

 

Jag vaknade klockan 6 på morgonen av att jag blev väckt av några sköterskor som kom in med de kläder jag skulle ha på mig (sån sjukhusskjorta som är öppen i ryggen) samt några tabletter. Tror det var en vanlig värktablett och en lugnande som jag skulle ta kvart över 6 typ.
Så gick de vidare och jag lämnades ensam en halvtimme typ. Tog tabletterna, gick till toaletten och bytte om och försökte sedan sätta upp mitt hår som de sagt åt mig att göra också.
Jag lyckades dock inte särskilt bra med att sätta upp mitt hår, och runt då började jag bli väldigt ledsen. Allting började nu kännas riktigt verkligt för första gången, att jag nu faktiskt skulle göra en operation, och att jag var helt ensam. Jag tänkte på Martin och jag tänkte på min mamma och önskade än en gång att jag hade vart mindre så jag hade fått haft min mamma där att krama om mig och hjälpa mig göra mig i ordning.
Försökte dock hålla gråten borta så gott jag kunde och sedan när en av sköterskorna kom tillbaka så fick hon hjälpa mig sätta upp håret och efter en liten stund kom de och sa att jag skulle rullas ner till operation. Fick lägga mig i sängen och rullas i väg, och just då kändes det hela lite bättre, eftersom det kändes ganska weird att bli rullad i en säng när man egentligen var fullt kapabel till att gå typ. Så det gjorde att jag ändå kände mig lite lugnare.

 

Sedan rullades jag ner till operation, fick först vänta ett tag och låg då i något uppvaksrum skulle jag tro att det var. Började bli lite orolig igen, men fick sedan en till lugnande och allt kändes lugnt.
Sedan fördes jag in till operationssalen, fick veta att det var Operation 1, alltså den största operationssalen de hade. Minns inte riktigt helt vad som sades eller hände här, men det var lite skämtsam stämning (på mitt initiativ) och allt kändes rätt lugnt, de var tydliga och berättade vad som skulle hända med allting. Jag visste sedan innan att själva medlet som gjorde att jag somnade var något som under hela tiden skulle sprutas in i min arm, och när det var dags för mig att vakna så skulle de ta bort det, så risken att man skulle få för lite, vakna mitt i eller något sådant fanns inte direkt. Så sen var det då dags för att få lustgas så jag skulle somna in, här har jag hört andra berätta att de har fått tipset om att tänka på något glatt minne. Jag har för mig att de sa åt mig också att tänka på något positivt, och jag försökte mest tänka på att andas lugnt, sen efter bara några andetag var jag borta.

 

Sedan vaknade jag och allt kändes som om det hade gått mindre än en sekund, så jag satte mig rakt upp och blev jätteförvirrad över att det gjorde så jävla ont. I själva verket hade det ju gått flera timmar och jag hade redan opererats, vilket min hjärna dock inte hade hängt med på alls.
Därför jag också tror att det är en bra idé att tänka på något glatt minne, försöka känna sig in i att man kanske är på något visst ställe eller något sådant, och inte bara som jag tänka på att andas rätt och tänka på att tänka positivt typ :P

 

Iaf så vaknade jag till rätt okej sen, fick veta att det var eftermiddag och att operationen hade gått bra. Jag minns att det var en sköterska som jobbade där som spred en sådan positiv energi och var tydlig med det han sa, så han kände jag mig genast trygg med.
Han berättade att Martin hade ringt och kollat hur det var med mig, och jag frågade om jag fick ringa honom själv vilket jag fick. Jag var fortfarande rätt groggy och lite ledsen och förvirrad, så det kändes ganska skönt att prata med någon jag kände till. Martin fick sedan komma förbi en stund på uppvaket eftersom jag skulle få ligga kvar där hela natten, vilket kändes väldigt skönt.
Kändes mest konstigt att ligga på uppvaket då jag kände mig såpass kry, och jag ville bara komma till avdelningen direkt. Fick lite vatten att dricka men de ville vara väldigt försiktig ifall jag skulle spy, dock kände jag inget som helst illamående, vilket var tur. Tyvärr är det ju så att man blir lätt väldigt illamående på morfin, något som jag har haft turen att slippa nästan helt och hållet.
Sen fick jag käka isglass eftersom det var det enda jag fick få i mig tydligen då jag gick på dropp, vilket mest kändes najs ju. Åt en glass med colasmak och en med smak av hallon.
Jag fick också veta hur medicineringen fungerade, jag fick någon pump som var inkopplad i handen så jag själv kunde styra mitt intag av morfinet. Man kunde tydligen trycka på den var 6e minut, och under tiden som jag låg på uppvaket så tryckte jag på den minst var 6e minut hela tiden nästan :P

 

Jag hade en massa slangar inkopplade till mig och förstod inte riktigt vad allting var. Hade något dränage ifrån ryggen tydligen och sen var jag ju inkopplad till en sån där maskin som man ser i alla sjukhus tv-serier också. Den mätte tydligen syrehalten i mina lungor, vilket jag roade mig med att ligga och kolla på mestadels. Allt var bra där iaf och jag låg på 96-100% hela tiden.
Jag minns också att jag låg och försökte hålla andan och sånt för att se om min de där linjerna som gick upp och ner skulle ändras på något sätt, men det lyckades jag inte direkt med.
Mestadels spenderade jag min tid med att bara ligga och flyta typ, somnade hela tiden men sov oftast inga längre perioder. Det märkte jag under natten då jag somnade, vaknade sedan av att det gjorde ont och försökte trycka på knappen bara för att inse att det inte ens gått 6 minuter alltså. Blev en ganska så lång natt. Morgonen sen så spydde jag kommer jag ihåg, vilket inte var allt för skönt. Men sköterskor var framme vid mig direkt och hjälpte till, vilket kändes tryggt.

 

Dagen efter fick jag sedan komma upp till avdelningen vid 11tiden, bara för att precis när jag kommit dit bli nedrullad till röntgen. Där lyftes jag över på en platta ifrån sjukhussängen vilket gjorde rätt ont, men som tur var så gick det rätt snabbt.
Sen fick jag komma tillbaka upp till avdelningen igen.

 

Resten av dagarna så flöt allt ihop rätt så mycket, lite svårt att komma ihåg vad som skedde just varje dag nu så här ett tag efteråt.
Jag minns iaf att jag på tisdagen redan provade att ställa mig upp med hjälp av rullatorn och att det gjorde rätt så ont, tog typ ett steg åt sidan bara och sen orkade jag inget mer.
Men sen innan jag åkte hem på fredagen så gick jag med rullatorn rätt långa vägar, gick till sjukgymnastrummet och mätte mig och såg att jag hade växt 3.5 cm efter operationen. Innan var jag 165.5 cm lång och nu var jag 169.

 

I grund och botten så fungerade smärtlindringen rätt bra för mig. Blev lite problem typ andra eller tredje natten eller något sådant, men efter det så löste det sig hela rätt bra.
Spydde någon gång när jag fortfarande hade pumpen med morfin inkopplad, när jag sedan fick smärtlindring i tablettform så gick det över. Första nätterna behövde jag ringa på hjälp ibland för att be om mer smärtlindring, men sen fungerade det helt okej precis innan jag skulle åka hem.

 

Hade lite olika slangar och diverse inkopplat. Först hade jag dränage kvar i från ryggen som de sedan kopplade ut, sen hade jag dropp och annat också. Fick även 2 påsar med blod efter någon dag då mitt blodvärde visst var lite lågt, jag hade förlorat lite under operationen. Jag fick även spruta i magen varje dag med start dagen innan operationen, när jag åkte hem sedan fick jag fortsätta ta det själv i några dagar. Det var blodförtunnande tydligen, så man inte skulle drabbas av proppar i och med operationen.

 

Varje dag så kom det förbi en sjukgymnast och hjälpte mig att komma upp och så, min läkare kom även förbi någon gång och berättade mer om hur det hade gått typ.
När jag åkte hem sen fick jag med mig röntgenbilder på min rygg före och efter, lapp med övningar ifrån sjukgymnasten och lite andra lappar med info.

 

Och jag åkte ju hem på fredagen, efter att ha gjort operationen på måndag morgon.

 

Så här stod det i min papper om min operation:
Opererationsdatum 020215
Operationen startade 08.00 och avslutades 13.30
Upprätning av ryggraden samt steloperation med metallstag TH4-12
Jag blödde 400ml under operationen och har fått blod under vårdtiden


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0