Tankar ang. Cityfesten, Sommaryran, Marinfestivalen

Nu då det är Marinfestivalen i helgen så går jag ju och funderar på, och saknar, det här med Gävle Cityfest.

Enligt tidningarna så verkar Marinfestivalen vara en succé, medans Sommaryran var en stor flopp.
Själv har jag besökt Marinfestivalen, och kan verkligen inte hålla med om att det ska vara en så stor succé som tidningarna säger.
Visst, det var över 23.000 besökare. Men jag undrar vad de verkligen tyckte om "festivalen" samt om de tänkte komma tillbaka eller inte. Troligtvis så var de flesta besvikna och var enbart där för att kolla läget.

Det enda som fanns där var ett par scener (endast 2 stycken som var nått att räkna med, och endast 1 som var för de stora artisterna, som igår Di Leva), båtar att besöka och åka med (om man köpt biljett), en matservering (som det tydligen blev sådan skitlång kö till att de fick provosoriskt öppna nån till enligt AB) och massa massa reklamstånd.


Jag har även besökt sommaryran, och det var en stor flopp enligt många.
Den hade det som Cityfesten är känd för. En stor scen, karuseller och knallar.
Men det var även där dåligt utbud på matstånden, en grej som faktiskt var en väldigt stor del i Cityfesten.

Enligt mig så var en stor del av Cityfesten grejen att det var just en fest i City.
Ett ställe där man bara kunde promenera runt och ha trevligt, och kolla på alla knallar och allt som fanns att se.
Efter att man gått runt allting en, eller ett par gånger, så hade magen blörjat kurra och man bestämde sig om man var sugen på Våfflorna, Grekiskt kött, langos, pizza, thailändskt eller något helt annat. Utbudet av mat var ju helt underbart.
Framåt kvällen, eller på dagen, så var det kanske något band man gillade som spelade, eller så var det någon annan slags uppvisning (dans kanske?) och man gick dit och kollade.

I och med att knallarna blir placerad på sommaryran, och båtarna blir placerad på Marinfestivalen så blev det totalt uppdelat av folket här i Gävle.
Det var också en del av det underbara med att gå runt på stan i Gävle under Cityfesten; att bara gå omkring bland alla människor. Alla slags människor.

Jag har haft vänner som har besökt Gävle Cityfestival som kommer nerifrån Borås, Malmö, och även uppifrån Luleå och Umeå. Vissa gånger har Gävle Cityfest varit huvudmålet, och andra gånger passade de på att stanna till när de reste förbi.
Nu verkade det enbart vara Gävlebor på Sommaryran och Marinfestivalen.


Nej, mitt förslag för att Marinfestivalen eller vad de nu vill ha ska bli så stort som möjligt, är först och främst att de inte delar upp det.
De kanske kan börja med knallar, matstånd och allt det som vi känner till från Cityfesten nere vid drottninggatan och upp förbi tågstationen.
Karuseller kan de placera ut efter vägen som allltid, omkring Plazan där vid Gävlestrand är väl ett bra ställe för flera också.
Sen kan de ha så att festivalen fortsätter ut mot udden där så att de kan ha båtar att se på och att åka med.

På så sätt kan de kalla det Marinfestival, och locka båtmänniskor och båtar från olika delar. Men de kan även locka massa männsikor till att samlas och umgås, som det ska vara också.


Med lite uppdelningar (det vill säga inom placering isf, inte dela upp festivalen i två!) tror jag att Marinfestivalen (eller vad den nu kommer att kallas) kan bli så stor som den en gång var, och samtidigt passa alla sorts människor.
Gävle Cityfest var en stor källa för turism till Gävle, vi kan fixa det igen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0